Translate

dimarts, 31 de gener del 2017

‘Paraestat’ o ‘pararealitat’?


En una nació sense Estat, actuem simulant
que tenim allò que no tenim, idea de Francesc Canosa.
Fotografia: Nuria García


En una nació sense Estat, amiga, actuem simulant que tenim allò que no tenim i funcionem amb estructures de paraestat. La idea ens la va llançar divendres Francesc Canosa després d’haver estudiat  el singular ecosistema de mitjans de comunicació catalans al llarg de la història, i em va agradar en tant que enginyosa aportació a entendre què ens està passant. De l’altra banda diuen que vivim en una il·lusió fantasiosa, en una pararealitat, clar. 

Aquell dia acabava de dimitir el senador Santi Vidal “per no ser un obstacle al Procés”. L’exjutge afirmava en conferències públiques –entre d’altres coses– que la Generalitat disposa de totes les nostres dades fiscals de manera il·legal. O dimitia per desvetllar un gran secret i ser còmplice d’una il·legalitat o dimitia per fantasiós i ser còmplice d’una gran mentida. Sí, però aquí només ha dimitit ell, no l’exministre Fernández Díaz que va conspirar contra tots els catalans, el defenses... 

És una de les diferències entre un Estat i un paraestat: l’antic jefe de l’operació Catalunya té l’estructura oficial darrere la seva acció, fins i tot la parapolicial; mentre aquell jutge expulsat per redactar, en el seu temps lliure, un esborrany de constitució catalana s’ha d’acontentar amb un projecte de parapressupost amb data de caducitat a precari. És dimarts, comencem la setmana;)

Article publicat al diari La Mañana el 31 de gener de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada