Translate

dilluns, 23 de novembre del 2015

La revolució que fa falta


Els que llegeixen l’Alcorà i la Bíblia de manera sectària 
segresten principis universals. 
A la foto: Abdelhamid Abaaoud, pressumpte cervell de l'atac a París.

He llegit a un vell amic i bon coneixedor del Magreb (Paco Soto, www.atalayar.com) que “la frase ‘el terrorisme gihadista no té res a veure amb l’Islam’ és una fal·làcia que fa més mal que bé als propis musulmans. És com sostenir que les Creuades i la Santa Inquisició no tenien res a veure amb el Cristianisme”. 

Aquells que fan una lectura sectària de l’Alcorà –i els que ho fan amb la Bíblia de manera restrictiva– segresten uns principis morals més o menys universals per a justificar els seus interessos particulars, sovint contra els mateixos fidels que diuen protegir. Sospito que no serà només la religió la que ens ajudi a explicar-nos l’onada de terror que va començar amb Bin Laden. 

Els paral·lelismes són perillosos, ho sé: Els versos satànics li va costar a Salman Rushdie una condemna a mort, mentre que ningú no va demanar el cap de José Saramago per L’Evangeli segons Jesucrist; però aquest es va haver d’autoexiliar de Portugal per la pressió d’un govern catòlic que va dinamitar el primer intent d’honorar-lo amb el Premi Nobel de Literatura. 

Al món islàmic li falta una Revolució Francesa, en la que els valors laics substitueixin els divins, però això no ens garanteix la pau davant als assedegats de sang. Ens veiem dilluns vinent?

Article publicat al diari La Mañana el 23 de novembre de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada