Translate

dilluns, 2 de març del 2015

Construir la realitat

Podia haver posat qualsevol foto, però m'ha agradat aquesta de
Selena Garcia: Camps llegint una notícia sobre ella a La Mañana...


A mitjans dels anys 70, la sociòloga Guy Tuchman va definir el concepte de notícia com aquell relat professional que transforma simples successos en esdeveniments públicament oberts a la discussió. I del conjunt de notícies que ocupen el debat de la ciutadania es pot acabar construint una realitat social, que després algú va definir com opinió publicada, que, al mateix temps, influeix sobre l’evolució real de les institucions públiques.

Quatre dècades més tard, la Teoria de la Construcció Social de la Realitat continua sent vàlida tot i la complexitat que l’hi afegeixen les xarxes socials, el ciberespai on es desenvolupa avui en dia bona part del debat públic que, per acabar d’embolicar-ho tot, acaba sent també matèria primera amb la que els professionals elaborem nous relats... I torna a rodar la roda...

Alguns dels simples fets que traslladem al paper o emetem per la ràdio i la televisió ja han tingut el seu caràcter públic previ a les xarxes socials, però la importància se la donem quan un professional ha elaborat un relat coherent i consistent. I aquí m’agradaria quedar-me: la consistència i la coherència dels relats públics són els que li atorguen veracitat. Ens veiem dilluns vinent?


Article publicat al diari La Mañana el 2 de març de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada